Wat zijn flaporen en hoe ontstaan ze

Flaporen zijn aangeboren en kun je dus niet voorkomen. Sommige mensen kiezen voor een corrigerende operatie of voor flapoorstickers en anderen vinden er helemaal niets mis mee. De meningen over flaporen zijn verdeeld, maar wanneer spreek je eigenlijk over flaporen en hoe ontstaan ze precies?
 

Wanneer spreek je van flaporen?

Flaporen of afstaande oren zijn oren die meer dan 2 centimeter van het hoofd afstaan. Je kunt ze gemakkelijk herkennen doordat de boog boven aan het oor verder van het hoofd afstaat dan normaal. Dit hoeft echter niet aan beide oren zo te zijn. Vaak wijkt het ene oor iets meer af dan het andere of is één van beide oren compleet normaal.
 
We spreken van flaporen als de oren te ver van het hoofd afstaan en op die manier de aandacht trekken. Sommige flaporen zijn erg opvallend en andere zijn iets subtieler.
 
Medisch gezien zijn flaporen onschuldig. Of je nu flaporen hebt of niet, je gehoor blijft hetzelfde. Op sociaal vlak kunnen ze echter wel voor problemen zorgen. Sommige kinderen worden ermee gepest en voelen zich daardoor onzeker, maar ook volwassenen kunnen er complexen door krijgen. In dit artikel lees je over de mentale gevolgen van het hebben van flaporen.
 
De keuze om er iets aan te laten doen, verschilt van persoon tot persoon. Dit hangt vaak af van hoe opvallend de flaporen zijn. Sommige ouders vinden de oren van hun kind wel passen en laten er niets aan doen. Andere ouders die een kind hebben met subtiele flaporen laten dit wel corrigeren.
 

Hoe ontstaan flaporen?

Flaporen zijn doorgaans aangeboren en komen vrij veel voor. Gemiddeld worden 4 procent van de baby’s geboren met afstaande oren. Dit komt meestal door een tekort aan kraakbeen of door het ontbreken van de plooi in het kraakbeen van het oor.
 
De afwijking kan zich ook ontwikkelen doordat het binnenste gedeelte van de oorschelp te diep of te groot is. Op die manier ontstaat er spanning in het kraakbeen waardoor het oor verder van het hoofd gaat afstaan. Daarnaast kunnen flaporen ook ontstaan door de oorlel die te veel uitsteekt.
 
Direct na de geboorte is het meestal al duidelijk of een kind flaporen heeft. Dit is meestal niet erfelijk. Flaporen komen evenveel voor bij jongens en meisjes.
 
De flaporen van Barack ObamaMensen met flaporen zijn ze vaak liever kwijt dan rijk. Ze zien het als een imperfectie die ze liever verbergen. Toch zijn er ook heel wat mensen die hun flaporen gewoon omarmen. Enkele beroemde voorbeelden zijn: Kate Hudson, Barack Obama, Will Smith, Katie Holmes en Miley Cyrus.
 
Wat vind jij van flaporen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *